• Schildersplein 13
  • Schildersplein 13

Schildersplein 13


HIER WOONDE
DOUWE VERHAGEN
GEB. 1917
VERMOORD 18.01.1943
NEUENGAMME                                   
 
 
HIER WOONDE
EGBERT WOLF
GEB. 1917
VERMOORD 4.12.1942
NEUENGAMME

Douwe Verhagen (Assen, 8/10/17 – Neuengamme, 18/1/43)
 
Net als zijn vader kiest Douwe Verhagen voor een bestaan als beroepsmilitair. In mei 1940 is hij als sergeant gelegerd aan de Afsluitdijk, een van de plekken waar het Nederlandse leger taai weerstand biedt. Na de capitulatie en een krijgsgevangenschap komt Verhagen terecht bij de douane, die hem naar het zuiden van Nederland stuurt. De doorlaatpost Gaberg-Smeermaas wordt zijn werkplek. Met een collega wordt hij daarnaast lid van de verzetsgroep de Oranje Koerier.
Op 2 december pakt de Sicherheitsdienst in Maastricht hem op. De Duitsers brengen hem naar het concentratiekamp Neuengamme, waar hij op 18 januari 1943 wordt vermoord.
Verhagens ouders krijgen in februari van dat jaar bericht van het overlijden van hun zoon. Fatale darmontsteking is het verhaal bij het pakketje kleren dat de nazi’s hen toezenden. Het ware verhaal horen ze later. Een medegevangene vertelt dan ook dat Verhagen (ooit tachtig kilo zwaar) op het laatst nog maar veertig kilo woog.

Egbert Wolf (Oldenbroek, 7/9/1917– Neuengamme, 4/12/1942)
Egbert Wolf is voor de oorlog kantoorstenograaf bij vervoerder Van Gend & Loos. Daarnaast vervult hij zijn dienstplicht en blijft hij lid van de Landstorm, een ondersteuning van het leger door bewapende burgers. In de meidagen van 1940 vecht hij bij de Grebbelinie. 
Na zijn krijgsgevangenschap wordt Wolf douanier op de doorlaatpost Caberg-Smeermaas. Met collega’s raakt hij betrokken bij het verzet. Samen met hen woont hij bij een gezin op het Schildersplein in Maastricht.
Op 2 december 1941 wordt hij met zijn collega’s gearresteerd. Negen maanden verblijft hij in het Huis van Bewaring aan de Patersbaan. Later komt hij terecht in het concentratiekamp Neuengamme. Daar overlijdt hij op 4 december 1942, 25 jaar oud.